Cebulowe muffiny z otrąb

Cebulowe muffiny z otrąb

Cebulowe muffiny z otrąb to zmodyfikowany nieco przepis na muffiny dr. Dukana. Świetnie zastępują, absolutnie zakazane w diecie pieczywo. Są bardzo pożywne, szybko „zapychają” i najlepsze jest to, że można je jeść do woli, a waga i tak spada:) Polecam dodanie czarnuszki (do kupienia w sklepach zielarskich). Z podanej niżej ilości składników wyszło 12 muffinów.Cebulowe muffiny z otrąb

 

– 4 jajka
– 4 łyżki otrąb pszennych
– 8 łyżek otrąb owsianych
– 4 łyżki nisko-tłuszczowego serka homo (polecam z Lidla, wiaderko o pojemności 500g i tylko 3% tłuszczu)
– 2 małe cebule
– 4 plasterki szynki
– dodałam jeszcze pół kiełbasy drobiowej, bo pelętała się po lodówce
– pół łyżeczki czarnuszki
– sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na pianę. Szynkę i (ewentualnie kiełbasę) pokroić w kosteczkę, cebulę drobno posiekać. Wszytko wymieszać, dodać pianę z białek i czarnuszkę. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć ciasto do foremek na muffinki, spokojnie można wypełniać całe foremki, bo te muffiny tylko nieznacznie rosną, ja zwykle wypełniam do 2/3 wysokości, ale są wtedy dosyć płaskie.Piec 25 minut.

Cebulowe muffiny z otrąb
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Cebulowe muffiny z otrąb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *