Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Składniki na 8 porcji:

  • 2 podwójne duże piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebula
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • pół łyżeczki  kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3 średnie pomidory
  • 1łyżka ketchupu
  • słoik przecieru pomidorowego
  • łyżka cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sól

Kurczak tikka masala

Wszystkie przyprawy suche utłuc w moździerzu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z przyprawami, dodać pomidory i gotować aż całkiem zmiękną, Do pomidorów dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, ketchup, przecier pomidorowy, jogurt i cukier, gotować wszystko razem jeszcze 15 min. Ewentualnie jeszcze dosolić. Bardzo dobrze smakuje z ryżem z warzywami.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kurczak tikka masala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *