Pierogi z płuckami

Pierogi z płuckami są to moje ulubione pierogi, pamiętam jak zawsze robiłem je z babcią a po ugotowaniu wyjmowałem farsz z pierogów i osobno jadłem ciasto a osobno farsz.

Farsz:

  • 1 kg płuc wieprzowych
  • 5 cebul
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz,
  • masło
  • 1 namoczona i odciśnięta bułka
  • 1 jajko
  • majeranek
Płuca dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebule zeszklić i udusić na maśle, zmielić z płucami, bardzo drobno. Zmielone płucka obsmażyć na patelni, tak, aby odparowała woda, ale nie całkiem. Po obsmażeniu dodać bułkę, majeranek, jajko, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Ulepić pierogi.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Na taką ilość farszu trzeba zrobić cztery porcje ciasta. Nie polecam zrobienia całego ciasta od razu, bo twardnieje i trudno lepić pierogi. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrabiać 2 min. lub ręcznie, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. Podzielić na 4 części, rozwałkowywać jedną ćwiartkę i wycinać kółka na pierogi. Nakładać farsz i zamykać. Sprawdzić dobrze przed gotowaniem, czy się nie rozkleiły. Zagotować wodę w sporym garnku, dodać odrobinę soli, wrzucać pierogi. Od momentu wypłynięcia gotować ok 3 min.
Pierogi z płuckami
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Pierogi z płuckami

  1. Najpierw należy spróbować, a potem wyrazić swą opinię. Pyszniejszych pierogów nie jadłam. Polecam wszystkim koneserom subtelnego i wyszukanego dania. Pamiętam, moja mama polewała jeszcze podsmażaną cebulką. Już wiem, co zrobię jutro na obiad.

  2. ile się gotują płucka ???
    i jeśli chodzi o pierogi lepsze niż te ze sklepu z mięsem 😀
    tam to juz chyba nawet ślimaki dodają a ludzie to jedzą hehe
    a obrzydzają ich pierogi z płucek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *