Placki warzywne z gulaszem

Placki warzywne z gulaszem wołowo-drobiowym.

Placki warzywne z gulaszem wołowo - drobiowym
Z powodu deszczu, na zakupy po potrzebne składniki udaliśmy się z Potomkiem, dopiero po południu, dlatego też w efekcie ugotowaliśmy to wspólnie z Mężem, jak wrócił z pracy. Wszystko oprócz fasolki, która zawiera masło i sama w sobie jest w diecie dukanowskiej zakazana(takie odstępstwo od zasady), spełnia wymagania diety. Pomysł na placki i gulasz mój, fasolka autorstwa Męża. Wyszło tyle, że na weekend wystarczy:)Gulasz wołowo – drobiowy
  • 450g mięsa z piersi indyka( ja kupiłam takie już pokrojone w kostkę firmy Morliny – do kupienia w Biedronce)
  • 500g mięsa wieprzowego na gulasz(też pokrojone z Morlin)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego(najlepiej domowej roboty, ale równie dobrze może być bez tego wina)
  • 2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • dwa liście laurowe
  • cztery ziarenka ziela angielskiego(utłukłam to w moździerzu, bo Mąż nie lubi, jak Mu się plącze w potrawie, w sumie to ma rację, smak ten sam, a nie ma nieprzyjemnej niespodzianki smakowej, jak przez przypadek się rozgryzie)
  • rochę ostrej pasty paprykowej z Węgier(może być sos tabasco lub inna ostrość)
  • garść suszonej smażonej cebuli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kminku mielonego(trudno dostać, ale w Tesco jest)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, maggi, szczypta chilli
Mięso wołowe, po umyciu i pokrojeniu w kostkę, wrzucać partiami na teflonową patelnię i obsmażać. Tak samo postąpić z mięsem z indyka. Ściągamy mięso do jakichś miseczek, albo coś. Mięso wołowe wrzucić do gara, dodać sos sojowy, obydwa rodzaje wina, liść laurowy, ziele angielskie,pastę węgierską. Zamknąć szybkowar i gotować 25 min. od momentu zamknięcia, lub normalnie tyle, żeby mięso było miękkie. Jak mięsko będzie już miękkie, dorzuć indyka i kolejne 10 min. w szybkowarze, czyli aż do momentu jak indyk się ugotuje. Dodać starte na tarce warzywa, czosnek, słodką paprykę, chilli i pozostałe przyprawy. Zagotować wszytko razem, tyle, aby warzywa były miękkie. ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zagęścić mąką kukurydzianą. Wyszło dosyć ostre, więc, jeśli ktoś nie lubi ostrego może zrezygnować z chilli.Placki warzywne:
  • 2 niewielkie cukinie
  • 4 małe marchewki
  • mały seler
  • 2 małe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
Piekarnik nastawić na 190 stopni. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce, jak tam komu pasuje, ja starłam malakserem na średniej tarce. Dodać cebulę, jajka i 2 łyżki mąki kukurydzianej, dodać chilli, sól i pierz. Odstawić na chwilę, żeby puściło soki, w zależności od ilości soków dodać kolejną łyżkę lub dwie mąki. Rozłożyć na blaszce papier do pieczenia(najlepiej na dwóch, bo placków z tej ilości składników wyszło sporo) i piec 50 minut, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. i tak, aż do końca, aż wszystkie placki się upieką. W miarę potrzeb dodać jeszcze mąkę.Fasolka szparagowa z pomidorami
  • 900g żółtej fasolki szparagowej
  • łyżka masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 średnie pomidory
  • tymianek suszony
  • sól i pieprz

Fasolkę ugotować na parze. Bułkę zrumień na maśle. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć w woku z przyprawami. Dodać fasolkę i bułkę, wymieszać. Gotowe.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *