Tatar

Tatar to jeden z moich ulubionych sposobów podania wołowiny 🙂

 

Składniki na dwie osoby:

  • 40 dag mięsa wołowego (najlepiej polędwica, może być pieczeń biała, pieczeń, udziec)
  • cebula
  • 2 ogórki korniszone
  • kilka grzybków marynowanych
  • 2 jajka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy w płynie
  • maggi
  • można dodać inne dodatki takie jak np: marynowana papryka, musztarda, sardynkę, majonez itd.

Mięso zmielić (można też bardzo drobno posiekać) , rozdzielić na dwie porcje, uformować tak jak na zdjęciu, z wgłębieniem. Oddzielić żółtko, dodać do wgłębienia w mięsie. Posiekać bardzo drobno cebulę, ogórki i grzybki, dołożyć do mięsa. W trakcie rozrabiania doprawiać.

tatar wołowy
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Tatar

  1. Tatar powinno się także doprawić odrobiną octu oraz musztardą. Niektórzy preferują podane bodajże z sardynką.
    Karina

    1. Ja zamiast octy daję kwasek cytrynowy, zamiast oleju czasem używam trochę majonezu, z sardynką kiedyś próbowałem ale mi nie podchodzi 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *