Dżem wieloowocowy

Dżem wieloowocowy

Na szybkości zebrany mix owoców z działkena. Powstały soki i dżemy.

Składniki:

Dżem wieloowocowy
  • 2,7 kg owoców: wiśni, czarnych porzeczek i agresto – porzeczki
  • 2 opakowania dżemixu
  • 150 g cukru żelującego
  • cukier do smaku

Sok wieloowocowy:

Owoce ugotować na parze (ze względu na rozmiar garnka ja gotowałam je w dwóch rzutach, bo się wszystko nie mieściło). Powstały w dolnym garnku sok, przelać do dużego garnka, dodać owoce z górnego garnka. Odczekać, aż owoce całkowicie odpadną, następnie zebrać sok, ale nie całkiem. Pozostawić w garnku tyle soku z owocami, żeby jeszcze mógł z tego wyjść dżem. Czysty sok odpowiednio pocukrować (ja dałam jakieś 10 łyżek cukru, bo wiśnie były dosyć kwaśne), przelać do słoików.

I z tych samych owoców dżem:

Do pozostałych z produkcji soku owoców dodać dwa opakowania dżemixu i cukier żelujący, jeśli wyjdzie mało słodkie, dosłodzić wedle gustu. Załadować do słoików i pasteryzować razem  z sokiem 16 min, po tym czasie słoiki wyciągnąć i odwrócić do góry dnem.
Dżem wieloowocowy
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Dżem wieloowocowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *