Schabowy z kapustą inaczej

Schabowy z kapustą inaczej to urozmaicona wersja zwykłego kotleta schabowego

 

Składniki na cztery porcje:

  • 50 dag schabu
  • 10 dag sera żółtego w plastrach
  • 3 duże pieczarki pokrojone w paski
  • 1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • bułka tarta
  • mleko lub woda
  • mąka
  • sól
Mięso podzielic na kotlety, rozbić tłuczkiem, nasmarować czosnkiem i posolić. Jajko rozbełtać w dwóch łyżkach mleka. Mięso oprószyć mąką, zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Kotlety odstawić. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i smażyć ok. 5 min. Rozgrzać olej, usmażyć z jednej strony, obrócić, smażyć przez chwilę, a następnie położyć na nie pieczarki i plastry sera, przykryć i poczekać, aż ser się roztopi. Zdjąć kotlety z patelni i podawać z puree ziemniaczanym i kapustą po węgiersku.
Schabowy z kapustą inaczej
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Schabowy z kapustą inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *