Szarlotka

Szarlotka

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru pudru (do ciasta)
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kg obranych jabłek

Szarlotka

Zagnieść cisto i włożyć na 30 min. do lodówki. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. ciasto rozwałkować na na grubość ok. 1 cm. 2/3 ciasta wyłożyć dno formy, przykryć jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na „kruszonkę” i posypać równomiernie jabłka. Piec 40 min. w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu ciasta, posypać je cukrem pudrem.
Szarlotka
Szarlotka
Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *