Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Klasyczna wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Składniki:

  • 500 g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • mleko
  • olej
  • sól, pieprz
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Wątrobę zalać mlekiem i moczyć co najmniej 2h (wątroba będzie mniej gorzka, bardziej delikatna i miękka). Cebulę pokroić w piórka, jabłka w szesnastki. Roztopić masło w małym garnku, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać jabłka i szczyptę majeranku, doprawić solą i pieprzem, dusić, aż jabłka zmiękną ale nie rozpadną się całkowicie. Wątrobę wyjąć z mleka, pokroić w paski, każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju (wątroby nie powinno się smażyć za długo ponieważ zrobi się twarda). Po usmażeniu posolić (nie wcześniej, bo stwardnieje), połączyć z cebulą i jabłkami.
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *