Arbuz z serem feta

Po piątkowym grillowaniu został arbuz, którego przywieźli znajomi, a że dziś też nas odwiedzili, żeby spróbować sushi w wykonaniu Męża, więc, żeby owoc się nie zepsuł, jako przystawka wystąpił. Przepis pochodzi ze wspomnianej już kiedyś książki „Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów”. W oryginale były świeże listki bazylii, a że ja takowej nie miałam na stanie, bo w  mym małym mieście jest to towar mocno deficytowy, więc postanowiłam przygotować na szybkości sos z wykorzystaniem bazylii suszonej. Wyszło smacznie, jako wstęp do sushi całkiem nieźle się taka „sałatka” sprawdziła. A tak na marginesie, to muszę w końcu świeżą bazylię hodować i nie dopuścić jak zwykle do śmierci w wyniku suszy.
Arbuz z serem feta

Składnki na 5 osób:

  • pół dużego arbuza
  • opakowanie sera feta
  • pół czerwonej cebuli

Sos:

  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżki miodu
  • kilka kropel cytryny
  • sól
  • pieprz
W szklance wymieszać składniki na sos. Arbuza i fetę, pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm, następnie posługując się kieliszkiem, szklanką lub foremką wyciąć z nich 10 okrągłych plastrów arbuza i 7 takich samych plastrów fety. Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki. Na talerzu układać „wieżyczki” plaster arbuza, fety i znów arbuza. Cebulę rozmieścić dekoracyjnie na szczycie. Polać każdą „wieżyczkę” sosem. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Arbuz z serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *