Szaszłyki z kurczaka

Pyszne dietetyczne szaszłyki z kurczaka

Ostatni weekend upłynął pod znakiem grillowania. Najpierw w piątek na szybkości odpalonym grillu piekły się kiełbaski, jakieś mięsko i kurczakowe udka. W sobotę już na nowym sprzęcie Mąż upiekł burgery wołowe, a ja te oto szaszłyki, niby nic wielkiego kurczak, boczek i warzywa, ale było pyszne. Z podanej niżej ilości składników wyszło coś ok. 10 szaszłyków.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w średnią kostkę
  • 1 pokrojona w kwadraty czerwona papryka
  • 3 średnie cebule pokrojone w plasterki
  • kilkanaście niedużych pieczarek, przekrojonych na pół
  • 30 dag pokrojonego w plastry boczku
  • patyczki do szaszłyków

Marynata do kurczaka:

  •  3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • pieprz
W miseczce wymieszać składniki marynaty. Kurczaka moczyć w marynacie, nabijać na patyczki, następnie cebulę, paprykę, pieczarkę i boczek i tak do końca patyczka. Grillować, aż kurczak nie będzie surowy, ale pilnować, żeby nie wysechł. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *