Orientalna zupa z krewetkami i małżami

Pyszna orientalna zupa z krewetkami i małżami

Składniki na 6-8 porcji:

  • 3 udka z kurczaka
  • 20 dag mięsa wołowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • trawa cytrynowa
  • kilka plastrów imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka octu ryżowego
  • trochę pasty sambal
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • kilka większych krewetek
  • kilka małży
  • sól, pieprz
Orientalna zupa z krewetkami i małżami

Mięso i udka włożyć do garnka i zalać zimną wodą,  dodać marchewkę pietruszkę, selera, imbir, trawę cytrynową i gotować 1-1,5h. Po tym czasie  dodać sos sojowy i rybny, ocet ryżowy, sambal i skórkę cytrynową, zagotować. Małże gotować osobno, aż się otworzą (2-3 min) te które się nie otworzyły wyrzucić. Przed podaniem dodajemy krewetki do wywaru i gotujemy 2 min ( jeżeli będziemy gotować za długo to krewetki będą gumowate ). Podawać zupę z makaronem i małżami.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Orientalna zupa z krewetkami i małżami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *