Pieczarki w panierce

Przepis na pyszne, idealne na śniadanie i nie tylko pieczarki w panierce.

Pieczarki w panierce

Proste, szybkie, pyszne.

Składniki dla jednej osoby:

  • 5 średnich pieczarek lub dwie duze, pokrojone na grube plastry
  • bułka tarta
  • jajko
  • dwie łyżki mleka
  • sól
  • olej
  • łyżeczka masła
Pieczarki umyć, odciąć nóżki. Jajko rozbełtać z mlekiem. Kapelusze zanurzać w jajku z mlekiem, potem w bułce i smażyć na 2 łyżkach oleju, na małym ogniu. Jak już grzyby będą „złote”, obrócić na drugą stronę, dodać masło i przykryć (żeby udusiły się w środku), jak kapelusze z drugiej strony również się zrumienią, zdjąć z patelni na papierowy ręcznik; przełożyć na talerz, posolić. Do tego świeże pieczywo z masłem i ketchup i śniadanie gotowe. Bardzo dobrze komponują się z gorgonzolą lub sosem czosnkowym.
Pieczarki w panierce

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Pieczarki w panierce

  1. Dziś zrobiliśmy na śniadanie 🙂 Nawet ogonki poszły (osobno, w panierce), bo jak u nas jest coś dobrego, to… na wagę złota 😀 Znów poszło wszystko, choć porcja na 2 osoby i sałatka (szynka, makaron, ogórek, kukurydza) – teraz nie możemy się ruszać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *