Szynka wieprzowa w sosie z porami

Szynka wieprzowa w sosie z porami

Składniki dla 4 osób:

  • 500g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 duży por lub dwa małe, pokrojone w talarki
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin lub białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka suszonego koperku
  • woda
  • 2 łyżki śmietany i łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Mięso wrzucić do gara, dodać mirin, sos sojowy, zalać wodą, ugotować do miękkości ( w szybkowarze niecałe 10 min. od zamknięcia). Dodać poryi suszony koperek, posolić, popieprzyć i dusić, aż pory zmiękną. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody, dodać 2 – 3 łyżki gorącego sosu z mięsa, dobrze rozmieszać, wlać do gara z mięsem, zamieszać, zagotować. Podawać z puree ziemniaczanym, czy z czym tam lubicie. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Szynka wieprzowa w sosie z porami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *