Gatteau di patate

Gatteau di patate… …czyli ziemniaczany zamek. „Można również powiedzieć ziemniaczany śmietnik. Każda gospodyni ma swój indywidualny przepis, bo do ziemniaków, jajek i sera można włożyć to, co się lubi. Mogą więc się tu znaleźć siekane skrawki wędlin i mięsa, grzyby, pikle, papryka itd. wszystko zależny od inwencji gospodyni” * U mnie następujące składniki na 4 – 6 porcji, w ramach questa na obiad za 10 zł:

Gatteau di patate
  • 50 dag ziemniaków puree (mnie taka gramatura wyszła z 8 średnich ziemniaków)
  • 2 jajka surowe
  • 2 jajka na twardo drobno posiekane
  • 10 dag ścinek wędlin pokrojonych w kostkę
  • 5 dag żółtego sera również pokrojonego w kostkę
  • pół drobno pokrojonego pora
  • garść siekanej natki pietruszki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (wg. własnego upodobania)
  • biały pieprz
  • masło do nasmarowania formy, tudzież papier do pieczenia
Ser, wędlinę, pora i jajka na twardo dobrze wymieszać. Ziemniaki wyrobić z żółtkami i gałką muszkatołową (najlepiej ręką). Dodać ubite na pianę białka, natkę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać. Masę wyłożyć do natłuszczonej masłem formy i zapiekać 30 min. w temperaturze 200 stopni. Można także masę ziemniaczaną wyłożyć do małych kokilek. gotowe! My zjedliśmy takie ziemniaki na kolację i jako drugie danie na następny dzień. Myślę, że z powodzeniem mogłyby robić jako dodatek do kotletów, czy coś, inna sprawa, że bomba kaloryczna straszna:)I gratis –  wywiad z Anią:  http://smaker.pl/smaczki/news/dowiedz-sie-wiecej-o-uzytkownikach-smakera,1703421

Gatteau di patate
*M. Caprari, Kuchnia włosko – polska i polsko – włoska dla początkujących, Warszawa 2002, s. 348.
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Gatteau di patate

  1. bo dziś piątek 🙂 ale o 23:30 zwyciężyła chęć snu, więc Mąż się zadowolił sałatką Marceliny z tuńczyka, a zapiekankę pyszną zrobię z wędlinkami na niedziele mu na dyżur 🙂 :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *