Zupa krem z brokułów

Najprostsza zupa brokułowa (krem z brokułów) z przepisu Gordona Ramsaya. Robi się ją dosłownie w 10 min. Niestety nie dostałam u siebie koziego sera, jednak chciałam, aby w zupie akcent serowy był, dlatego też użyłam mozzarelli. Piękny zielony kolor, orzechy, które ku naszemu zaskoczeniu bardzo dobrze skomponowały się z brokułami i ser – idealne pierwsze danie.
Zupa krem z brokułów

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży lub dwa średnie brokuły (możliwie jak najświeższe)
  • 3 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • woda

Dodatki

  • orzechy włoskie (po 5 połówek na porcję)
  • ser kozi (po dwa plastry na talerz)  
Zagotować ok 1,5 – 2 l wody, gdy zacznie wrzeć wsypać połowę soli, wrzucić podzielone na różyczki brokuły, posypać resztą soli. Gotować 4 – 4,5 min. (nie dłużej, bo warzywa stracą kolor). Brokuły wyjąć z wody, przełożyć do blendera, zalać wodą z gotowania, tak, aby przykryć różyczki i zmiksować na gładki krem. Na dnie talerzy ułożyć orzechy i ser. Zupę nalewać bokiem, aby nie przykryć sera, skropić oliwą z oliwek (mnie niestety się skończyła) Gotowe!
Zupa krem z brokułów
Jeśli użyjecie sera koziego to, przed krojeniem każdego plastra należny zanurzyć nóż we wrzątku, dzięki temu, jak mówi Gordon, plastry sera będą gładkie i błyszczące. Po ułożeniu ich na talerzu posypać świeżo zmielonym pieprzem, Broccoli souop – done!
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Zupa krem z brokułów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *