Zupa krem z porów

Zupa krem z porów
Zupę tę przygotowuję według przepisu EluSi (z różnymi modyfikacjami od jakichś dwóch lat:)  Dziś taka oto propozycja:

Składniki dla 4-6 osób:

  • 2 duże pory pokrojone w talarki
  • 1 litr bulionu drobiowego(może być z kostki)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 śmietankowy serek topiony
  • pół łyżki masła
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • gałka muszkatołowa do smaku (koniecznie świeżo starta)
  • biały pieprz
  • ser żółty do posypania (ja użyłam mozzarelli)
  • kilka gałązek posiekanej zielonej cebulki
  • bagietka lub 2 bułki (albo świeże albo grzanki na maśle)
Pory i cebule zblanszować na maśle (nie rumienić), wrzucić do gotującego się bulionu, dodać serek topiony i gotować do momentu roztopienia się serka. Zmiksować, ale nie całkiem, tak, żeby jeszcze pozostały jakieś malutkie kawałeczki pora. Jogurt wymieszać w szklance z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do całości, doprawić białym pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać startym żółtym serem i zieloną cebulką. Gotowe!

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Zupa krem z porów

  1. Z porem takiej zupy serowej – bo ja tak nazywam wszelkie zupy z dodatkiem serów, które się roztapiają w niej – nie jadłam, a ostatnio pora odkryłam jako wielce smaczne warzywo, więc pewnie za moment taką zupkę będę warzyć:)
    Pozdrawiam sąsiadkę:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *