Barszcz czerwony (wigilijny)

Barszcz czerwony (wigilijny)

Bardzo lubię taki barszcz, długo kombinowałem żeby taki wyszedł no i jest 🙂 jest słodko kwaśny z nuta grzybów i goździków

Barszcz czerwony (wigilijny)

Składniki:

  •     3 kg buraków obranych i pokrojonych w kostkę
  •     2,5-3l wody (w zależności jak intensywne mamy buraki)
  •     garść suszonych grzybów (12g)
  •     8 ziaren ziela angielskiego
  •     4 liście laurowe
  •     sok z jednej cytryny
  •     1-2 łyżki octu
  •     3 – 4 łyżki cukru
  •     6 goździków (można je wbić w jabłka)
  •     2 jabłka pokrojone w ćwiartki
  •     sól i pieprz

Buraki, grzybki, ziele i liście laurowe, goździki oraz jabłka zalać wodą, dodać ocet (wtedy buraki nie będą zmieniać koloru), gotować aż buraki zmiękną, uzupełnić odparowaną wodę. Wyjąć buraki i jabłka, dodać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodać koncentrat barszczu czerwonego (aczkolwiek barszcz z takiej ilości buraków wychodzi naprawdę intensywny)  zagotować.

Barszcz czerwony (wigilijny)
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Barszcz czerwony (wigilijny)

      1. Witam! Dzięki za super przepis barszczyk przepyszny, robiłam rok temu na wigilię i właśnie wstawiłam na tegoroczną wigilię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *