Golonka z chrupiącą skórką

Golonka z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 2 golonki ( około 1,5 kg)
  • włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka tymianku
  • jasne piwo
  • sól, pieprz

Golonkę opłukać, jeżeli ma jakieś włoski, to trzeba ją opalić nad ogniem lub można też powyrywać włoski pęsetą do brwi :). Wrzucić golonkę do garnka, dodać warzywa i zioła, zalać wodą tak, żeby wszystko przykrywała, gotować pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Wyjąć golonki z wywaru, ponacinać skórę w kratkę i włożyć w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, pieczemy polewając od czasu do czasy piwem, aż skórka się zarumieni ( około 30 min). Z wywaru z golonki najczęściej robię galaretki.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.