Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą

Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą, groszkiem i papryką

Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą
Od czasu tarty z pomidorami i mozzarellą chodziła za mną karmelizowana cebula i dziś w poniedziałkowy słoneczny (aczkolwiek zimny) ranek, wpadłam na pomysł, aby użyć jej do omletu. Słodko słone śniadanie, herbata cytryną i można zaczynać tydzień z „bananem” na ustach 😀 Przy okazji „przetestowałam” urocze filiżanki od Smakera – upominki za wywiad 😀
Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą

Składniki dla dwóch osób:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • pół łyżki sosu sojowego
  • szczypta chilli
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
  • kawałek papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
 Groszek ugotować do miękkości, wyjąć łyżką cedzakową, odstawić. Jajka rozbełtać trzepaczką z mlekiem, sosem sojowym i chilli. Cebulę smażyć na maśle, do momentu, aż zmięknie, dodać łyżeczkę cukru i smażyć, aż zacznie się karmelizować. Cebulę w miarę równomiernie rozłożyć na patelni i wylać delikatnie jajka, posypać groszkiem i papryką. Smażyć omlet na małym ogniu, obrócić* i smażyć dosłownie chwilkę, tyle, aby się przyrumienił. Zdjąć z patelnie, pokroić i podawać.
Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą

*Ja obracam omlet takim sposobem: duży talerz przykładam do patelni, obracam ją, wtedy omlet jest na talerzu i delikatnie zsuwam go z powrotem na patelnię. Mam nadzieję, że jest to w miarę jasne:)

Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *