Pasztet do smarowania z suszoną śliwką

Składniki:

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 35 dag surowego boczku
  • 0,7 kg ćwiartek z kurczaka
  • 30 dag wątroby wieprzowej
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • garść suszonych śliwek
  • 1 kajzerka
  • 6 dag kaszy many
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
Pasztet do smarowania z suszoną śliwką
Łopatkę, boczek i ćwiartki z kurczaka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, posolić i popieprzyć, gotować, aż mięso zmięknie. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i oddzielić od kości, wątrobę wrzucić do wywaru i gotować 10 min. Wątrobę, bułkę namoczoną w wywarze, połowę śliwek dodać do mięsa i zmiksować lub zmielić 4-krotnie w maszynce do mielenia, dodać jajka,  majeranek, gałkę muszkatołową, resztę śliwek pokrojonych w paski, wymieszać. Kaszę mannę ugotować w 0,5 l wywaru z mięsa, dodać do mięsa i wymieszać,  przełożyć wszystko do do słoików i pasteryzować 1 godzinę.
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Pasztet do smarowania z suszoną śliwką

  1. Nieśka – nie wiem jak długo wytrzyma, nigdy nie trzymałem produktów mięsnych jakoś strasznie długo, mam taka książkę, w której jest napisane że jak pasteryzujemy 1 raz to około miesiąca a jak pasteryzujemy 3 razy (znaczy się dzień po dniu) to można przechowywać 6 miesięcy. Pozdrawiam

    1. Dzięki. Czyli jeśli zrobiłabym powiedzmy 6 małych słoiczków i zapasteryzowała, to część lepiej jeszcze zamrozić, a resztę jeść na bieżąco? Tak kombinuję, żeby robić pasty warzywne i pasztety, żeby nie kupować beznadziejnych wędlin itd.

    2. Myślę, że możesz zamrozić, albo pasteryzować przez 3 dni w pierwszy dzień 60min, drugi 40min i w trzeci 30min, (to po to żeby zabić wszystkie przetrwalniki laseczki jadu kiełbasianego), możesz też gotować tylko w jeden dzień w szybkowarze (w nim jest większa temp. i nie trzeba gotować w kilka dni) jeśli takowy posiadasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *