Wegetariańska pasta do chleba

Wegetariańska pasta do chleba

Tego typu pasta chodziła za mną od dawna, wczoraj przeglądając książkę Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów natrafiłam na przepis, który zainspirował mnie do takiej oto pasty:

Składniki dla 4 osób:

  • 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grube plastry
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 5 dużych liści świeżej bazylii lub 1 – 2 łyżeczki suszonej
  • 100g serka homo
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • sól i pieprz do maku
  • 1 łyżeczka kuminu
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki, cebulę i czosnek rozmieścić na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec ok. 30 min., aż papryka będzie miękka.
Paprykę ostudzić, obrać ze skórki. Miąższ zmiksować z cebulą czosnkiem i bazylią. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksować, tak, aby powstała gładka, jednolita masa.
Masę przełożyć do miseczek lub salaterki. Wstawić do lodówki. Gotowe!
Wegetariańska pasta do chleba
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Wegetariańska pasta do chleba

  1. O dziewczyno bardzo ciekawe składniki, ciekawa jestem smaku słodkiej pieczonej papryki złamanej czosnkiem, cebulą i w towarzystwie orzechów. Nigdy nie robiłam jeszcze pasty z papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *