Zupa kminkowa – przepis

Składniki:

Zupa

  • 1 l  bulionu mięsnego
  • 2 łyżki kminku
  • sól, pieprz

Lane ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • mąka – 4-6 łyżek
  • szczypta soli

Zupa: do bulionu dodać kminek, gotować 10 min, doprawić solą i pieprzem.

Lane ciasto:  jajko wbić do miski, dodać wodę i sól, dodawać po łyżce mąki, ciągle mieszając do czasu, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję (jak ciasto będzie rzadkie to kluski będą cienkie i małe, a jak gęste jak śmietana to będziemy mieli duże kluski ) wlewać ( tutaj z wielkością strumienia którym, będziemy wlewać do rosołu jest tak samo jak z gęstością – cienki strumień mniejsze kluski, grubszy – większe kluski) do gotującego rosołu i gotować około 4 min.
Zupa kminkowa
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zupa kminkowa – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *