Domowy majonez

 Pyszny domowy majonez
Jest to przepis Gordona Ramsaya, ale dodam kilka rad, ponieważ jak ja kiedyś robiłem to na początku mi nie wychodził majonez, tylko coś, co trzeba było wyrzucić.
  • wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze
  • żółtka muszą być dobrze oddzielone od białka
  • na początku trzeba dodawać olej naprawdę po kropelce
Jeżeli będziemy przestrzegać tych, rad to w jakieś 5 min będziemy mieć swój własny majonez.

Skłaniki:

  • 3 żółtka
  • 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól,
Domowy majonez
Żółtka i musztardę wkładamy do miski, w której będziemy miksować majonez. Miksujemy około 20 sekund, dodajemy kilka kropel oleju, chwilę miksujemy i znowu dodajemy kilka kropel oleju, i tak kilka razy, jak ta mieszanina zacznie nam gęstnieć, to możemy dodawać olej w większych porcjach. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję jaka nam odpowiada (ja kiedyś miksowałem za długo i majonez wyszedł mi jak masło), doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Domowy majonez

  1. Przecież tamten przepis jest inny, tam są 2 całe jajka u mnie są 3 same żółtka, tam jest sok z 2 cytryn u mnie jest z 1/2 cytryny. Jak dla mnie sok z 2 cytryn to też byłoby za dużo. Pozdrawiam

  2. Witam, jeśli mam 6 żółtek i nie ejstem w stanie ich rozdzielić czy mam po prostu podwoić skłądniki?
    Pozdrawiam

  3. 🙂 swoj majonez pycha ,widze ze ktoś się dziwi ,ze majonez pasuje do galaretki..oczywiście mowimy o galarecie mięsnej 🙂 – ja uwielbiam kazda drobiowa,wieprzową lub rybną z ostrym majonezem..na Podlasiu tak jemy często 🙂 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *