Pierniki z jogurtowym lukrem

Z okazji zbliżających się Świąt postanowiłem pierwszy raz w życiu upiec pierniki i oto efekt:

Pierniki z jogurtowym lukrem

Składniki na około 50 szt:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • jako wymieszane z wodą (pół na pół) do smarowania pierników
Pierniki z jogurtowym lukrem

Lukier jogurtowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu

Masło, miód i cukier puder lekko podgrzać, gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawić do lekkiego przechłodzenia. Do masy dodać jajko, rozpuszczoną w łyżce letniej wody sodę, przyprawę do piernika i przesianą przez sito mąkę. Całość wyrobić mikserem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż 10 min. Przygotowane ciasto lekko schłodzić (nie w lodówce), wyłożyć n oproszona mąka stolnicę, rozwałkować na cienki placek, wyciąć pierniki, każdy posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą (można też w środek piernika wcisnąć połówkę orzecha lub migdał), ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż się lekko zrumienią (około 10 – 12 min),

Lukier:

Jogurt dodać do cukru i mieszać aż powstanie jednolita masa, tak przygotowanym lukrem posmarować pierniki, poczekać aż lukier stwardnieje.

Pierniki z jogurtowym lukrem
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Pierniki z jogurtowym lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *