Warstwowe muffiny

Warstwowe muffiny

takie fajne warstwowe muffiny powstały w ramach wspólnego gotowania z Dobrusią, Maggie, Shinju, Gin, Pelą, Emmą, Panną Malwinną, ChantelPluskotką i Anią. Wspólne pieczenie muffinów zakończyło akcję Dobrusi, 100 lat z Lucy Maud. Zgodnie z cytatem, muffiny miały posmakować dzieciom: Czy nie sądzi pani, że mogłybyśmy zrobić jutro kurczaka na obiad? Aby trochę to uczcić, że tak powiem. A mały Jim dostanie na śniadanie swoje ulubione muffiny. (L.M. Montgomery, Ania ze Złotego Brzegu)

Warstwowe muffiny

Składniki:

Suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka fruktozy albo 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Mokre:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu

 Dodatkowo:

1 warstwa:

  •  2 łyżki kakao

2 warstwa:

  • 1 banan rozgnieciony widelcem
  • 6 kostek białej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 3 warstwa:
  • 4 łyżki dżemu ( ja dałem porzeczkowy)
Warstwowe muffiny

Składniki suche wymieszać, składniki mokre wymieszać w osobnej misce, połączyć ze sobą i wymieszać, masę podzielić na 3 części i połączyć z składnikami warstw. nakładać do foremek po po kolei warstwy. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni C.

Warstwowe muffiny
Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Warstwowe muffiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *