Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami

Składniki:

  • 40 dag soczewicy
  • wywar (ja użyłem drobiowego)
  • włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera – pokrojona w kostkę
  •  5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku roztarte z solą lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • czerwona papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta curry
  • sól, pieprz

Kluski csipetke:

  • 1 jajko
  • 12-20 dag mąki (w zależności jak duże jest jajko)
  • szczypta soli
Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami
 Warzywa, soczewicę  i przyprawy wrzucić do wywaru, gotować około 15-20 min aż soczewica zmięknie, dodać czosnek, przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Kluski: zagnieść ciasto z jajka,mąki, ( ma być elastyczne i takie żeby można było formować spłaszczone kulki), doprawić solą. Formować kuleczki, spłaszczać je( ja robię wałeczek z ciasta i tnę go nożyczkami nad zupą) i dodawać do gotującej wody, gotować 5 minut od czasu wypłynięcia.
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Zupa z soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *