Kremowa zupa czosnkowa

 Wreszcie mamy piękną, białą zimę, więc trzeba się rozgrzewać, np. taką oto zupą czosnkową.Zima, więc przyszedł czas na kolejne Smakowisko, na które gorąco Was zapraszam, wszystkie szczegóły znajdziecie na portalu Głębia Smaku lub na Facebook’u, a dla zachęty tutaj relacja z Jesiennego Smakowiska.
Ponadto wszystkich, którzy mają konto na Facebook’u proszę o polubienie zgłoszenia Paszczaka ( w sensie mojego Męża) pod tym linkiem. Z góry dziękuję za wszystkie „lajki” (klikać można do jutra włącznie)i jeszcze raz gorąco zapraszam na tę fantastyczną, kulinarną imprezę, obiecuję, że będzie baaaaaaaaardzo smacznie:)
I przepis na zupę dla 4 osób:
  • pół główki czosnku – przeciśnięte przez praskę
  • 1 l bulionu drobiowego – nie może być zbyt intensywny, bo zepsuje smak zupy
  • 1 ząbek czosnku – posiekany i utarty z solą i pieprzem
  • 1 posiekana cebula
  • świeżo starta gałka muszkatołowa – ile, kto lubi
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 – 3 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę podsmażyć z czosnkiem na oleju, następnie zalać wszystko bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i wlać rozbełtane widelcem jajka, posolić i dokładnie wymieszać. Do zupy wsypać pokruszone kromki chleba, zagotować i zmiksować zupę, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i jeśli potrzeba, również solą. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Kremowa zupa czosnkowa

  1. Swietna zupa. Z checia ja wyprobuje jeszcze tej zimy, chociaz sniegu sie jeszcze nie doczekalam. No ale przynajmniej dziecko pojechalo na ferie do dziadkow i tam jezdzi na snakach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *