Śledzie w zalewie octowej

Składniki:

  • 50 dag solonych filetów śledziowych
  • 3 średnie cebule pokrojone w piórka

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Śledzie w zalewie octowej

Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 min.  Wszystkie składniki zalewy wymieszać w garnku i zagotować, zdjąć z ognia, dołożyć cebulę i odstawić zalewę do wystygnięcia. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na takie kawałki jakie nam odpowiadają, wymieszać z zalewą i odstawić do lodówki na minimum 24h.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Śledzie w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *