Kurczak z kuskusem, ciecierzyca i suszonymi morelami

Danie powstało w ramach kolejnego wspólnego gotowania  z Panną Malwinną, Emmą, Emilią, Anią, Pluskotką i Michałem. Trochę mnie to danie zawiodło, spodziewałam się, że będzie lepsze, ale to chyba z tego względu, że nie jestem wielką fanką kuchni arabskiej, myślę, że miłośnikom posmakuje.

Harrisę użyłam domowej roboty z przepisu Panny Malwinny:)

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula , pokrojona w plasterki 
  • 20 dag piersi z kurczaka , pokrojone w kostkę 
  • kawałek startego świeżego korzenia imbiru 
  • 1-2 łyżki harissy
  • 10 szt. suszonych moreli, pokrojonych w paski
  •  puszka ciecierzycy
  • 20 dag kuskusu 
  • 200 ml gorącego bulionu z kurczaka 
  • Garść posiekanej kolendry (do podania) 

Na oliwie przez 1 – 2 minuty przesmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć przez 7 – 10 min.Imbir wymieszać z harissą, dodać do kurczaka i gotować jeszcze przez 1 min. Następnie dodać morele, ciecierzycę i kuskus oraz bulion. Przykryć wszystko pokrywką i pozostawić, do momentu, aż kuskus zmięknie, po czym rozdrobnić go widelcem. Podawać posypać kolendra lub natką pietruszki.

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Kurczak z kuskusem, ciecierzyca i suszonymi morelami

  1. No widze, ze dzisiaj inwazja marokanskiego kurczaka. Ja tez dzisiaj gotowalam, chociaz nieco innego. Suszone morele zastapilam sliwkami a harisse ras el hanout.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *