Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy

Zupa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Anią, Kabka, Mirabelką, Maggie, Emmą, Dobromiłą, Pelą, Pluskotką, Ilonką,  Shinju, i Panna Malwinną w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Oto moja propozycja:

Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy

Składniki:

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera pokrojone w kostkę
  • 2l wody (najpierw zrobiłem z 1 litra, dlatego zupa na zdjęciach jest gęstsza niż w rzeczywistości)
  • 20 dag ciecierzycy lub 40 dag ciecierzycy z puszki
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki nasion kolendry ( jeśli nie mamy w proszku tylko w nasionach to musimy je zmiażdżyć w moździerzu)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru (ja użyłem pasty imbirowej)
  • 2 łyżeczki chilli
  • 2  przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ewentualnie jogurt naturalny do podania
  • sól

Ciecierzycę namoczyć i ugotować do miękkości (chyba że używamy ciecierzycy z puszki). Cebulę podsmażyć, dodać kumin, imbir, czosnek, kolendrę i chilli i smażyć jeszcze około 1 min. Warzywa zalać wodą i podgotować, aż zmiękną, dodać cebulę z przyprawami, pomidory i soczewicę, gotować około 10 min, dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 5 min, dodać natkę pietruszki, doprawić solą.

Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy
Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy

  1. Zupa gęsta bo zrobiłem na początku z 1l wody, a chilli dałem 4 łyżeczki ale napisałem 2 bo 4 może być dla niektórych za dużo 🙂

  2. Od razu widać, że to zupa gotowana przez faceta. Mam na myśli ilość ciecierzycy, która nadała sytości. 🙂 Moja była rzadsza, stąd taki wniosek mi przyszedł do głowy. 🙂

  3. ja uwielbiam pikantne. Super gęsta ta Twoja zupka, z tego co widzę,dziewczyny zrobiły delikatniej i kobieco, Twoja zupka pięknie wyglądająca jest męska- na gęsto i ostro. Ja osobiście lubię gęste zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *