Rosół w 30 minut

Rosół w 30 minut zrobimy w szybkowarze. Rosół jest dobry zawsze i wszędzie – na kaca, na przeziębienie, na weselu i innych przyjęciach okolicznościowych. Jeśli nie ma w restauracji w karcie rosołu, ja zawsze jestem zawiedziona, bo dla mnie ta zupa jest w sam raz na pierwsze danie – niezapychająca, lekka – dobry wstęp do posiłku. Na naszym weselu kategorycznie i bezapelacyjnie musiał być rosół:) I mówcie, co chcecie, że maggi to zło, ja wiem, ale dla mnie rosół bez tej przyprawy nie istnieje. Dziś rosół taki, jak ja lubię, dla tych, co jak ja są niecierpliwi, pod warunkiem, że mają szybkowar.
Tak przy okazji, kiedy 8 lat temu poznałam mojego Męża, zaprosiłam Go na obiad. Miał być rosół.  Paszczak się co chwilę wtrącał, że np. źle siekam czosnek i z tego  wszystkiego dodałam tyle czosnku, że z rosołu zrobiła się zupa czosnkowa, co Paszczak oczywiście do dziś mi wypomina:)
Rosół w 30 minut

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 por
  • 1 duży seler
  • 1 duża cebula
  • 2 ćwiartki kurczaka – ok. 40 – 50 dag
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • ewentualnie kostka bulionowa lub pół bulionetki, jeśli ktoś lubi, ja np. lubię jak w rosole jest pół bulionetki, nadaje to fajnego słodkawo – słonego posmaku, jeśli można to tak określić
Porcje rosołowe dobrze umyć, przełożyć do  szybkowara, lub do dużego garnka, na którym zamkniecie pokrywę szybkowarową.
Wszystkie warzywa obrać i pokroić tak, jak lubicie, po czym dodać do garnka. Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu, przeciętą stroną do dołu, aż zrobi się czarna (bardzo fajnie nadaje się do tego patelnia do naleśników) i również dodać do garnka, zalać wszystko wodą, tak, aby wszystko było przykryte, a nawet ciut więcej. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz zmiażdżone ząbki czosnku – nie posiekane, czy przeciśnięte przez praskę, bo „zabrudzą” niepotrzebnie rosół. Wystarczy ząbki czosnku obrać i nożem na desce zmiażdżyć i dorzucić do garnka.
Zamykamy szybkowar i w zależności od rodzaju – ustawiamy na II, gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż szybkowar się zamknie. Przestawiamy garnek na mały palnik i na najmniejszym ogniu gotujemy jeszcze 10 – 15 min. Wyłączamy ognień i czekamy, aż ciśnienie w szybkowarze spadnie, na tyle, żeby można go było otworzyć.
Wyjmujemy warzywa i mięso, doprawiamy solą, pieprzem, maggi i ewentualnie bulionetką, czy też kostką i gotowe!
Na talerze wykładamy porcje makaronu, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zalewamy rosołem i mamy lek na kaca, przeziębienie, czy też niedzielny obiad, a wszystko od momentu zamknięcia szybkowaru zajęło mi mniej więcej pół godziny:)
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Rosół w 30 minut

  1. Robię niemal IDENTYCZNIE! Jedyna różnica to taka, że szybkowar (kocham ten garnek)nastawiam na I, i tylko na 10 minut – w zupełności wystarczy 🙂

  2. rosół z czosnkiem ?? bleeee 😛 czosnek to zło!! w rosole w sensie 😉 hihih ale Ty znasz moją awersje do czosnku – obecnie zmniejszoną i prawie niewyczuwalna ale no…rosół i czosnek mi sie kupy nie trzyma 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *