Shish taouk – syryjski kurczak na patyku :)

Dziś kończy się II Festiwal Kuchni Arabskiej. powoli zaczynam się przekonywać do kuchni arabskiej (ale nie do skórki cytrynowej, której ilość następnym razem zmniejszę), szaszłyki wyszły bardzo fajne a podałem je z sosem zrobionym na bazie marynaty.  Wspólne gotowanie, odbyło się w gronie:- Maggie – W pewnej kuchni na Wyspach,– Ania – Królewskie rozkosze podniebienia, Tu-tusa – półka z przyprawami, Dobromiła – dobre smaki, Ania – Mops w kuchni, Emma – Emma gotuje, Pela – Zapiski kuchenne Peli, Mirabelka – Mirabelkowy blog Pluskotka –  Rodzinka od kuchni, Panny Malwinna – Filozofia smaku

Shish taouk

Składniki na 2-3 porcje:

  •  475 g piersi z kurczaka, pokrojonych w 2,5cm kostkę
  • zielona papryka, pokrojona w podobna kostkę jak piersi

 Marynata:

  • 2 łyżki jogurtu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • łyżka octu
  • balsamicznego,
  • pół łyżeczki skórki z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków*

*Przyprawa siedem smaków:

  • 1/4 szklanki czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki kuminu mielonego
  • 1/4 szklanki papryki w proszku
  • 1/8 szklanki mielonych goździków
  • 1/8 szklanki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Wszystko razem wymieszać

Shish taouk
Wszystkie składniki marynaty połączy i włożyć do niej kurczaka, dobrze wymieszać i marynować 24 godziny. Szpatułki do szaszłyków moczyć przez 30 min, nadziewać na przemian mięso i paprykę i upiec w piekarniku (bądź też grillować). Ja piekłem szaszłyki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, jakieś 15 – 20 min. Wszystko zależy od tego, jak bardzo wilgotnego kurczaka lubicie.
Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Shish taouk – syryjski kurczak na patyku :)

  1. …no proszę, proste i wygląda smakowicie…osobiście wolę paprykę czerwoną, chyba nie sprofanuję przepisu jej uzywając?

    Serdeczności!

  2. śmiem twierdzić, że taki szaszłyczek jest dobry nie tylko na obiad, ale i przekąskę lub szybką kolację 🙂 widzę, że się świetnie udały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *