Zupa serowa

Zupa serowa

Zupa z serków topionych – tania, o płynnej konsystencji, co pozwala na zapakowanie jej do termosu i zabranie do pracy. W przerwie pomiędzy jednym telefonem a drugim i wypełnianiem papierzysk wspaniale rozgrzewa, szczególnie, kiedy tak, jak u mnie szału z ciepłem w biurze nie ma.

Gotując jakiś czas temu krem warzywny, bardzo posmakowało mi dodanie do zupy podsmażonych na maśle warzyw. W przypadku tej zupy postanowiłam trochę w kwestii podsmażania warzyw poeksperymentować.Ponieważ składniki na tę zupę kosztowały coś ok. 10 zł, dodaję ją do akcji „Obiadowanie za ostatni grosz” i „Jadłodajnia studencka„, a z racji tego, że wspaniale rozgrzewa i poprawia humor do akcji II Zimowy Festiwal Zupy.

Składniki dla 4 – 6 osób:
Zupa serowa
  • 1 cebula – przekrojona na pół
  • 1 duża marchewka – pokrojona w plasterki
  • pół dużej pietruszki – również pokrojonej w plasterki
  • kawałek pokrojonego w kostkę selera
  • pół pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kremowe serki topione
  • 10 dag wędzonej szynki – pokrojonej w kostkę
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta curry
  • pół pokrojonej suszonej papryczki chilli – razem z pestkami – lub po prostu dużo pieprzu, żeby zupa była pikantna
  • sól – dużo, zupa chłonie sól, jak żurek
  • pieprz
  • szczypta suszonego koperku
Cebulę podsmażyć na suchej patelni, jak do rosołu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę, pietruszkę i selera, dodać masło oraz pora i smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy, zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa będą miękkie. W szybkowarze wystarczy 10 min. od momentu zamknięcia.
Gdy warzywa będą już miękkie „wyłowić” je łyżką cedzakową. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone serki topione i na małym ogniu często mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć szynkę i dodać do zupy.
Czas na doprawianie: sól – tak, jak napisałam wyżej, trzeba jej sporo dodać, ale nie przesadzić – wiadomo, gałka muszkatołowa, curry, imbir, papryczka chilli, pieprz – ostrożnie, bo chilli jest bardzo ostre i na koniec suszony koperek. Chwilę jeszcze pogotować zupę na małym ogniu. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Zupa serowa

  1. zypa pyszna tylko ja daje jeszcze ziemniaki by zaspokoic głód bo bez to troche jałowa i bardziej pasuje jako przystawka i wywar robię z młodego gołąbka
    a do tego koperek, marchewka ,czosnek ,cebule w całosci tylko opalam ją nad ogniem najpierw co daje niesamowity smak serek topie i troche smietanki 18% i palce lizać polecam

    1. Nie wiem, ile mają gramów, ale ja użyłam tych standardowych serków w kostkach, te podłużne np. Hochland też mogą być, bo mają tyle samo gramów , co kostki. Na pewno nie mogą być serki trójkąciki, bo będzie ich za mało.

  2. Witam mam takie pytanie, „Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. „. A gotować w czym jakiś bulion czy woda i ile jej ma być? 😉

    1. Witam:) Wszystkie te składniki wrzucić do zimnej wody ok. 1,5l – jeśli wywar będzie zbyt intensywny, wtedy należy rozcieńczyć go wodą. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *