Custard Pudding (purin)

Japoński deser zwany purin, bardzo popularny w Japonii. Dla mnie trochę za bardzo jajeczny, ale ja nie przepadam generalnie za jajkami

Składniki na 4 filiżanki o pojemności 130 ml:

Karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżki gorącej wody
Custard Pudding (purin)

Masa mleczno-jajeczna:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
Custard Pudding (purin)

Filiżanki nasmarować masłem.
Karmel: cukier i łyżkę wody wrzucić do garnka i podgrzewać mieszając,  aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, przełożyć garnek na mały ogień. Kiedy syrop zacznie nabierać brązowego koloru, zdjąć z ognia i dodać ostrożnie gorącą wodę i mieszać przez chwilę, przelać karmel do filiżanek, odstawić filiżanki, żeby karmel stwardniał.
Masa mleczno-jajeczna:
Jajka rozbić do miski, roztrzepać. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, dodać aromat waniliowy, połączyć  z jajkami i przecedzić przez sitko.Przelać miksturę do filiżanek z karmelem, każdą filiżankę przykryć folią aluminiową i gotować w kąpieli wodnej 20 min (w głębokiej patelni lub w szerokim garnczku położyć na dno ścierkę, żeby później filiżanki nie podskakiwały. Nalać wody tak, żeby była tak gdzieś do połowy wysokości filiżanek, jak je włożymy. Zagotować wodę, włożyć filiżanki, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 20 min), wyciągnąć  z wody, odczekać chwilę żeby troszkę ostygły (ale nie za bardzo bo nam karmel nie odejdzie od filiżanki) wyłożyć pudding na talerzyk.

(kuchnia japonska-zaproszenie
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Custard Pudding (purin)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *