Japońskie ciasteczka z imbirem

Japońskie ciasteczka z imbirem

W dalszym ciągu wspólnie odkrywamy japońską kuchnię. Te cudownie pachnące imbirem ciasteczka przygotowali również w naszej wirtualnej kuchni:

– Dobromiła z bloga Dobre smaki

– Panna Malwinna z bloga Filozofia smaku

Przepis podrzuciła nam Panna Malwinna z tej strony 🙂

Japońskie ciasteczka z imbirem

Składniki na ok. 20 ciasteczek:

  • 70g masła
  • 85g cukru
  • szczypta soli
  • 150g mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki startego imbiru
  • sezam do posypania

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni. Masło zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę. Wsypać mąkę, zmiksować, dodać wodę oraz imbir i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5cm. Wyciąć  kółeczka, lekko posmarować wodą i posypać sezamem.
Piec 10 – 15  min. Gotowe!

Japońskie ciasteczka z imbirem
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Japońskie ciasteczka z imbirem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

7 thoughts on “Japońskie ciasteczka z imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *