Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

W przygotowaniu krewetek do sushi chodzi o to, żeby w trakcie obróbki cieplnej nie zwinęły się, tylko były proste tak, aby można było je ładnie ułożyć na ryżu. Trochę zabawy z tym jest, ale tak naprawdę zajmuje to niewiele czasu. Ja użyłem krewetek surowych, ale można równie dobrze użyć tych już lekko obgotowanych. Instrukcja postępowania jest taka sama.

Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

Składniki:

  • krewetki tygrysie
  • patyczki do szaszłyków

Krewetkom oderwać głowy, delikatnie je wyprostować i i nabijać na patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)
Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

Zagotować wodę, posolić, włożyć do gotującej się wody nabite na patyczki krewetki i gotować 5 min. Po wyjęciu z garnka krewetki wkładamy do zimnej wody.

Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)
Krewetki po ugotowaniu
Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

Ściągamy pancerzyki  z krewetek oprócz ogonków, nacinamy delikatnie od spodu wzdłuż , uważając żeby nie przeciąć ich całkiem na pół, oczyszczamy i płuczemy – jeżeli są jakieś brudy.

Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

 

Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)
Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

Z ryżu formujemy wałeczek do nigiri, i nakładamy na niego krewetkę.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Przygotowanie krewetek do sushi (Ebi nigiri)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *