Rosół orientalny

Niedziela, piękny słoneczny poranek. Lada chwila na klatce „rozpachnią” się niedzielne obiady, „roztłuką” się schabowe… A może by tak nieco inaczej niedzielny rosół przygotować, z nutą Dalekiego Wschodu… Ja w tym rosole się zakochałam, lekko orientalny smak, do tego grzyby mun i pędy bambusa i fantastyczne kawałki kurczaka w cieście z mąki ziemniaczanej, wszystko to tworzy wspaniałą całość:)

Przepis pochodzi z książki Kuchnia japońska A. Wieczorka, dlatego też dodaję go do paszczakowej akcji „Kuchnia japońska”🙂

Rosół orientalny

 

Składniki dla 4 – 6 osób:
  • 6 szklanek rosołu
  • paczka makaronu ryżowego (200g)
  • 200 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie plastry
  • 200 g pędów bambusa z puszki 
  • 4 suszone grzyby mun
  • 2-3 cebule dymki pokrojone na paski o dł. 2 cm
  • 1 białko kurze
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka chińskiego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól
Grzyby mun namoczyć w wodzie na 10 min., oczyścić, odciąć końcówki nóżek, a następnie gotować przez 10 min. (w wodzie z moczenia), po czym wyjąć je z wywaru i pokroić w cienkie paski.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pędy bambusa osączyć z zalewy i jeśli trzeba pokroić na paski o dł. 2 cm.
Białko wymieszać z mąką ziemniaczaną i z plastrami kurczaka.* Na rozgrzanym oleju smażyć mięso przez 2 min., następnie wyjąć, osączyć z tłuszczu i na woka(patelnię) wrzucić cebulę i pędy bambusa, również obsmażać przez 2 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
Zagotować rosół, dodać grzyby, bambus, dymkę, mięso, wino chińskie, sos sojowy, sól i cukier. Jeszcze raz zagotować i zdjąć z ognia. Gorący rosół wlewać do miseczek z makaronem. Gotowe!
 
*Podczas smażenia kawałki kurczaka zlepią się ze sobą, le to nic, bo po wrzuceniu do rosołu się oddzielają.
Rosół orientalny
(kuchnia japonska-zaproszenie
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Rosół orientalny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *