Yakisoba z warzywami

Kuchnia japońska po raz drugi w tym miesiącu:) Danie proste i szybkie, w sam raz na powrót z pracy, kiedy czasem człowiek jest tak zmęczony, że najchętniej zamówiłby pizzę, albo zrobił sobie tzw. zupkę chińską. Przygotowaliśmy yakisoba, wspólnie z: Paszczakiem, Maggie i Shinju. Makaron za sprawą sosu jest bardzo smaczny, osobiście zamiast kapusty włoskiej użyłabym np. groszku cukrowego. Przepis podesłała nam Maggie z tej strony.
Yakisoba z warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 200g makronu soba
  • 2 duże marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu chilli – ja użyłam sosu chilli słodko – pikantnego 
  • ćwiartka kapusty włoskiej – z grubsza posiekanej
  • 4 młode cebulki – poszatkowane 
  • 1 łyżka startego imbiru – ja użyłam mniej więcej tyle samo pasty imbirowej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sos:

  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną woda, odstawić. 
 
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu.
Olej rozgrzać w woku lub w głębokiej patelni i podsmażyć imbir przez 30 sek., a następnie przez kilka min. smażyć kapustę, marchewkę i cebulę, aż wszystko zmięknie. Dodać makaron, obsmażać kilka min., aż makron będzie ciepły. Dodać sos i cały czas mieszać, aż wszystko będzie ciepłe i dokładnie „obtoczone” w sosie. Natychmiast podawać. Gotowe!
Yakisoba z warzywami

(kuchnia japonska-zaproszenie





Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Yakisoba z warzywami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

10 thoughts on “Yakisoba z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *