Francuskie kwiatuszki z jabłkami

Proste, szybki i smaczne, w sam raz, kiedy zostanie ciasto francuskie po innych wypiekach. Mnie zostało trochę ciasta po poduszeczkach ze szpinakiem, dokupiłam jeszcze jedno opakowanie mrożonego i zrobiłam takie oto kwiatuszki:)
Francuskie kwiatuszki z jabłkami
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka i trochę więcej cukru
  • ok. pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • cukier do posypania ciastek
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, wrzucić jabłka, zasypać cukrem i mieszając lekko skarmelizować, dodać cynamon, wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wycinać foremką kwiatuszki, czy co tam chcecie. Na jednego kwiatuszka kłaść po jednej łyżeczce ostudzonych jabłek, przykryć drugim kwiatkiem z ciasta, skleić boki i ozdobić widelcem. Gotowe ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Gotowe!
Francuskie kwiatuszki z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Francuskie kwiatuszki z jabłkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Francuskie kwiatuszki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *