Muffiny z kurczaka

Muffiny z kurczaka

Oto moja propozycja w kolejnym wspólnym gotowaniu z: Maggie, Pelą, Chantel, Shinju, Mirabelką,  i Dobromiła.

Muffiny z kurczaka

Muffiny z kurczaka

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa kurczaka (ja użyłem mięsa z około 1 kg nóg z kurczaka – ponieważ, jak dla mnie pierś z kurczaka do tego typu wypieków byłaby zbyt sucha), ewentualnie można użyć gotowego mielonego mięsa
  • 1/2 średniej cebuli pokrojona w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 25 dkg pieczarek startych na tarce, na grubych oczkach
  • 10 dkg sera żółtego (użyłem mozzarelli) również startego na tarce na grubych oczkach
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz

Do posmarowania muffinów:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz
Mięso zmielić, dodać cebulę, czosnek. słodką paprykę oraz przyprawy i jajka. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Cebulę zeszklić na łyżeczce masła, dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje nadmiar wody, którą puszczą pieczarki. Gdy farsz przestygnie dodać paprykę i ser, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Muffiny z kurczaka
foremki do muffinów lekko natłuścić i obsypać bułką tartą, nakładać ok. 1 łyżkę masy mięsnej i uformować „gniazda” (jak na zdjęciu powyżej). Następnie do tych „gniazd” nałożyć po łyżce farszu, wyrównać i przykryć kolejną łyżką mięsa i znów wyrównać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż całkowicie muffiny wystygną, inaczej mogą się przy wyjmowaniu rozsypać.
Muffiny z kurczaka
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Muffiny z kurczaka
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
21star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)

21 thoughts on “Muffiny z kurczaka

  1. Najciekawsza w waszych zbiorowych akcjach gotowania tej samej potrawy, jest indywidualna interpretacja! Właśnie Twoja wersja najbardziej mi się podoba – jednak ze zmielonego mięsa taka kurczakowa muffina jest najbardziej estetyczna:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *