Meksykański gulasz z klopsikami

Dziś rozpoczyna się akcja Shinju Hola Mexico 2, dlatego też dziś danie meksykańskie, które oprócz mnie przygotowały: Maggie, Panna Malwinna, Shinju, Pluskotka, Magda.

Meksykanski gulasz z klopsikami

Składniki:

  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku półostrej
  • 1 suszona papryczka chilli drobno posiekana
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • posiekana natka pietruszki do posypania potrawy na talerzu
  • 200 g ryżu basmati
Meksykanski gulasz z klopsikami
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć 8 -10 min., aż zmięknie, a następnie przełożyć do małej miski.
W dużej misce wymieszać ze sobą mięso, bułkę tartą i wszystkie przyprawy, wyrobić na jednolitą masę, z której formować klopsy wielkości orzecha włoskiego – około 20 sztuk. Na patelni rozgrzać pozostały olej  i usmażyć na nim klopsiki – po 8 min. z każdej strony, aż zbrązowieją.
W międzyczasie ugotować ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do klopsików na patelni dodać usmażoną wcześniej cebulę, pomidory – podlać to wszystko „puszką” wody i dusić 5 min., następnie dodać fasolę i gotować wszystko 10 min., aż sos zgęstnieje, a klopsiki całkowicie się dogotują. Gulasz z klopsikami posypać na talerzu natką, podawać z ryżem basmati
Meksykanski gulasz z klopsikami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Meksykański gulasz z klopsikami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 thoughts on “Meksykański gulasz z klopsikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *