Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami

Dzisiaj w składzie:
KabkaWieraShinjuMopsikPanna MalwinnaMaggieEmmaAnia DChantelLejdi – ugotowaliśmy crumble 🙂

Crumble z rabarbarem, jabłkami i  truskawkami

Składniki:

  • 35 dag oczyszczonego i pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru
  • obrane i pokrojone w dużą kostkę  jabłko
  • 40 dag truskawek pokrojonych na połówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki rumu

Kruszonka:

  • 12 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Crumble z rabarbarem, jabłkami i  truskawkami
Crumble z rabarbarem, jabłkami i  truskawkami

Masło roztopić na patelni, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż powstanie karmel, dodać rabarbar i jabłko, smażyć mieszając około 1 minuty, dodać rum, podpalić i flambirować aż rum się wypali, jeśli owoce puściły dużo soku to chwilę jeszcze podgrzewać żeby zredukować nadmiar wody, zdjąć z ognia, dodać truskawki i wymieszać, przełożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Kruszonka: połączyć wszystkie składniki (ja wrzucam do malaksera z nożem) i wymieszać aż powstanie kruszonka ( takie sypkie ciasto). Owoce posypać kruszonką, opiec 20-30 min (aż kruszonka się zrumieni)  w temp. 200° C.

Crumble z rabarbarem, jabłkami i  truskawkami
Crumble z rabarbarem, jabłkami i  truskawkami
Crumble z rabarbarem, jabłkami i  truskawkami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

8 thoughts on “Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami

  1. łoo pali się u Was 😀 niesamowite, że jednak tylu z nas upiekło cruble z rabarbaru i truskawek 🙂 u Was dodatkowo jabłko, super! cieszy mnie różnorodność tego 3-ciego czy 4-tego dodatku 🙂 no proszę, z iloma to crumble smakuje tak dobrze 🙂 pozdrawiam ciepło!

  2. jadłam ze śliwkami przygotowoane prze Mistrza 😉 PYCHOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 😀 zaraz zrobie…ino K. pójdzie spac co bym kuchni nie spalila 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *