Zupa z papryki i chilli

Zupa lekka i za sprawą chilli rozgrzewająca. Idealna na ostatnie dni, kiedy lato udaje, że jest latem.
Zupa z papryki i chilli
Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia wegetariańska” z serii „Z kuchennej półeczki”.
Składniki dla 4 osób:
  • 2 duże czerwone papryki, pozbawione gniazd i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula posiekana w talarki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 zielona posiekana chilli
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • listki bazylii do dekoracji
Do dużego garnka włożyć paprykę, czosnek, cebulę i chilli. dodać przecier oraz bulion i zagotować intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min., aż papryka zmięknie. Odcedzić – oddzielnie odłożyć warzywa, a wywar wlać z powrotem do garnka. Warzywa przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować, dodać do wywaru. dodać bazylię i podgrzać. Zupę przybrać listkami bazylii i podawać. Gotowe!
Zupa z papryki i chilli
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa z papryki i chilli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

6 thoughts on “Zupa z papryki i chilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *