Crumble ze śliwkami

Jak nie przepadam za deserami to ten mi bardzo smakował 🙂

Crumble ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka starka z 1/2 cytryny
  • mąka ziemniaczana

Kruszonka:

  • 12 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek masła
Crumble ze śliwkami

Z śliwek usunąć pestki, pokroić na połówki lub ćwiartki, masło roztopić na patelni, dodać śliwki i cukier, smażyć 5 min, przełożyć do miski, dodać aromat waniliowy, skórkę z cytryny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej (mąka zagęści nam ładnie sok który puszczą śliwki). Kruszonka: połączyć wszystkie składniki (ja wrzucam do malaksera z nożem) i wymieszać aż powstanie kruszonka ( takie sypkie ciasto). Owoce posypać kruszonką, piec 20-30 min (aż kruszonka się zrumieni)  w temp. 200° C. Podawać na ciepło z lodami.

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Crumble ze śliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Crumble ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *