Muffinki czekoladowe

Bardzo lubię muffiny czekoladowe (popijam mlekiem albo herbatą bo za kawą nie przepadam), ale tym razem trochę je odtłuściłem i zamiast użyć oleju użyłem maślanki truskawkowej, wyszły bardzo bardzo smaczne o delikatnym truskawkowym posmaku.

Muffinki czekoladowe

Składniki na 12 szt:

Suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kakao

Mokre:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki truskawkowej
  • 1 szklanka mleka
Muffinki czekoladowe

W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce wymieszać składniki mokre i połączyć z suchymi, wszystko wymieszać łyżką, nakładać do foremek (najlepiej troszkę natłuszczonych bo zauważyłem że przez to, że użyłem maślanki a nie oleju to lubią przywierać do foremek)  ciasta tak, aby zostało od góry ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 min. Drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków) sprawdzić czy muffiny są gotowe (jak patyczek będzie suchy to wyjąć muffiny z piekarnika).

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Muffinki czekoladowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

8 thoughts on “Muffinki czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *