Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw

Wczoraj Pani z bloga Z zapachem wanilii we włosach, napisała sms z propozycją wspólnego, wirtualnego przygotowania lekkiej zapiekanki. I tak oto, po przeszukaniu wszystkich mych książek kucharskich zdecydowałam się na zapiekankę ryżową, choć za ryżem nie przepadam, ale wyszło ok, tylko następnym razem trza dodać mięso:) W takiej wersji jak dziś, fajny dodatek do np. smażonych piersi  kurczaka.

Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia wegetariańska z serii Z kuchennej półeczki.


Składniki dla 4 osób (naczynie żaroodporne o poj. 1l)

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona cebula, posiekana drobno
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 marchewka pokrojona w słupki lub w talarki
  • 1 mała cukinia pokrojona w plastry
  • 75 g minikolb kukurydzy – ok. 8 szt., przekrojonych wzdłuż na pół
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz
Ryż gotować 20 min. z odrobiną soli, starannie odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju. Dodać cebulę i smażyć 2 min, mieszając, aż zmięknie  dodać czosnek, cukinię i kukurydzę, smażyć jeszcze 5 min., mieszając. Następnie dodać ryż, słoneczniki i natkę, posolić i popieprzyć. Dodać połowę mozzarelli, wymieszać i jak trzeba jeszcze doprawić.
Całość przełożyć do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać 25 min. w temp. 180 st., aż ser zacznie się złocić:) Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *