Zupa z dyni

Przepis pana Roberta Sowy, lekko przeze mnie zmodyfikowany:)

Zupa z dyni


Składniki dla 4 osób:

  • 700 g dyni
  • duża marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 400 ml bulionu warzywnego np. takiego jak TUTAJ
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • sól i pieprz
  • mielony kardamon, kurkuma, kumin 
  • pasta sambal oelek
  • trochę posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni
Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rogrzac oliwę i masło  wrzucić marchew i dynię, podsmażać ok. 5 – 7 min., dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć ok. 3 min. Całość przełożyć do garnka i wlać bulion, wino, mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Gotować, aż warzywa będą bardzo miękkie, a na koniec przyprawić  wedle gustu solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami,a także pastą sambal oelek. Następnie całość zmiksować, aż powstanie krem, jeśli trzeba przecedzić przez sito. Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni.
Zupa z dyni
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa z dyni
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

4 thoughts on “Zupa z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *