Muffinki orzechowe

Tydzień w głowie mi siedziały, aż w czwartek w końcu się za nie zabrałam  Taki trochę eksperyment, bo z głowy wyszły, tyle, co pamiętałam ile, czego w muffinkach powinno być. No i w końcu nadarzyła się okazja do wypróbowania gwiazdkowych, silikonowych foremek na muffinki, które okazały się bardzo fajne w użyciu, tylko jedna złośliwa non stop się wywracała, czego wynikiem był kleks z ciasta na dnie rozgrzanego piekarnika i zapach spalenizny. Już się bałam,  że znowu nasz piekarnik znów się rządzi, ale nie to tylko wywrócona foremka:)
I muffinki wyszły super, bardzo wilgotne a jednocześnie puszyste.
Muffinki orzechowe
Składniki na 12 muffinek standardowych, a 24 takich jak na zdjęciu:
Suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
Mokre:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów (ja swoje zmieliłam w młynku do kawy)
Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.
W drugiej, dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki.  Następnie mokre połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać – łyżką, nie mikserem. Na końcu dodać orzechy i też wymieszać  Piec 25 min. w temp. 180 stopni.
Muffinki orzechowe
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Muffinki orzechowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

10 thoughts on “Muffinki orzechowe

  1. Zrobiłam , polecam !
    Żeby wyszły wysokie to trzeba nakładać prawie do końca foremki ( niecały 1 cm zostawiłam wolnego miejsca) i dodatkowo dałam groszki czekoladowe . Pyyycha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *