Lukier

Śnieżnobiały, idealny do malowania pierniczków:)

Lukier

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 białko
  • szczypta soli
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić na pianę. Cały czas ubijając, dosypywac stopniowo cukier. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Lukier
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

8 thoughts on “Lukier

    1. Ja nakładałam cieniutkim pędzelkiem, taki zwyczajnym, jak do farbek plakatowych lub wykałaczką lub jeśli malowałam całe ciasteczko to pędzlem kuchennym. Dobrze sprawdza się patyczek do szaszłyków, jeśli maluje się bardziej skomplikowane wzorki.

  1. A ja mam pytanie co do trwałości takiego lukru, bo może coś przeoczyłam. Chciałabym lukrować ciastka na choinkę, więc zakładam, że one tam trochę powiszą, a nie wydaje mi się, żeby surowe białko z cukrem zachowało długo świeżość w temperaturze pokojowej, już nie mówiąc o tym, że ono raczej nie zastygnie…

    1. W tamtym roku użyłam tego lukru do ciastek na choinkę, która stała przy włączonym kaloryferze miesiąc i nic się z ciastkami nie stało. Lukier nie spłyną, a zastyga bardzo ładnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *